Výstavu obrazov Fera Guldana otvoria vo štvrtok v Sklade solidarity SKCH

21.08.2012 Bratislava

Bratislava 21. augusta (TASR) - Výstavu obrazov Fera Guldana upozorňujúcu na problém ľudských práv a slovenské vyhnanstvá v historickom kontexte otvoria pre verejnosť v priestoroch Skladu solidarity Slovenskej katolíckej charity (SKCH) v Bratislave-Petržalke na Jasovskej ulici 6 vo štvrtok 23. augusta o 16.00 h.

Výstava predstaví 12 obrazov - 12 exodov ľudí na Slovensku v rôznych etapách našej histórie. Výtvarník Fero Guldan už niekoľko rokov spolupracuje so Slovenskou katolíckou charitou. K vytvoreniu konceptu výstavy prizval aj splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Miroslava Polláka. Jeho prvé dielo - prvé vyhnanstvo sa vracia k obdobiu prelomu 19. a 20. storočia, keď Slováci odchádzali za prácou do USA. V ďalších obrazoch na chystanej výstave bude možné rozpoznať osudové osmičky v histórii Československa, neskôr Slovenska (1918, 1948, aj 1968), pričom nevynecháva ani obdobie dvoch svetových vojen, kolektivizácie, normalizácie a vyhnanstvo rehoľníkov z roku 1950.

Na vernisáži odznejú aj príhovory osobností na tému "Ľudské práva: lesk a bieda tejto agendy - tu a teraz".

Generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák upozorňuje, že posledný obraz F. Guldana zobrazuje vyhnanstvo nedávnej minulosti, v roku 1990, keď začali (nie celkom dobrovoľne) odchádzať Rómovia na západ. "Odchodov za prácou či násilných odsunov obyvateľov našej krajiny - pre ich pôvod, farbu pleti, etnickú príslušnosť či vierovyznanie - bolo už dosť na to, aby si ľudia uvedomili podstatu tohto problému. Práve na príčiny aj dôsledky slovenských vyhnanstiev má poukázať výstava obrazov Fera Guldana", vyzdvihol Gumulák. Súčasne ocenil aj Guldanovu voľbu priestoru, kde sa vernisáž uskutoční - Sklad solidarity, ktorý poskytuje materiálnu pomoc ľuďom v núdzi a sociálne znevýhodneným osobám. Dočasne sa využíva aj na uskladnenie humanitárnej pomoci v prípade prírodných katastrof.

Charitný sklad solidarity však chce byť aj miestom, ktoré nesie odkaz ľudskej solidarity. Guldanova výstava v špecifickom priestore chce upozorniť i na (ne)dodržiavanie ľudských práv, ako aj na úlohu charity pri riešení tohto problému, dodal generálny sekretár SKCH.
 

Vyberte región